Specjalistyczny preparat do zakiszania kukurydzy i innych pasz objętościowych podlegających ryzyku wtórnej fermentacji. Zawiera szczep bakterii typu heterofermatywnego Lactobacillus buchneri, który wydłuża stabilność tlenową kiszonki.
Zastosowanie stabilizatora Microsile opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu. Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego – związków hamujących rozwój grzybów w kiszonce.
EFEKTY STOSOWANIA:
- Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki.
- Opóźnienie ryzyka wtórnej fermentacji w kiszonce.
- Wieksza wartość pokarmowa kiszonki.
- Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce.
DAWKA: Inokulant w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego: 500g na 25-50 litrów czystej wody. Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.
SKŁAD:
Lactobacillus buchneri 3x10(10) j.t.k./1g preparatu
Liczba bakterii na 1g zakiszanego surowca wynosi 300000 CFU