Pszenica zw. ozima Bataja, st. kwal. C/1, a'500
PL204/07/9802/10, świadectwo nr 04/320R/22/02, informacja nr 04/168R/23/02
zapr. Kinto Plus + nawóz donasienny Danko Vigor
Zaprezentujemy Państwu odmianę pszenicy ozimej Bataja, zarejestrowaną w 2019 roku. Jest to wyjątkowa odmiana, która doskonale sprawdza się na glebach o charakterze mozaikowatym, zajmując miejsce numer 1 w swojej kategorii.
Bataja wyróżnia się przede wszystkim wysokim poziomem plenności oraz niezwykle niskimi wymaganiami glebowymi. Jest efektywna na glebach klasy IIIa do IVb. Jej znakomite parametry ziarna umożliwiają przypisanie jej do grupy A.
Co sprawia, że Bataja jest wyjątkowa? Przede wszystkim bardzo wczesny termin kłoszenia i dojrzewania, a także wysoka odporność na choroby. Odmiana ta radzi sobie doskonale z takimi plagami jak mączniak prawdziwy, rdza żółta i DTR. Jednak jednym z jej najważniejszych atutów jest bardzo dobra zimotrwałość.
Bataja charakteryzuje się również pięknym i grubym ziarnem o masie 45-50 g (na poziomie pszenicy arkadia) oraz średnią wysokością rośliny.
UWAGA: W skrajnych przypadkach, preparaty chwastobójcze zawierające chlorotoluron mogą uszkodzić rośliny. Należy zachować ostrożność.
Odporność na choroby to kolejna mocna strona Bataji:
Brunatna plamistość liści - dobra
Choroby podstawy źdźbła - dobra
Fuzarioza kłosów - wysoka
Septorioza plew - dobra
Septorioza liści - niska
Rdza żółta - wysoka
Rdza brunatna - średnia
Mączniak prawdziwy - wysoka
Zalecana norma wysiewu wynosi od 300 do 350 ziaren kiełkujących na 1 m2, co przekłada się na około 160-180 kg/ha.
Oto główne cechy odmiany Bataja:
Mrozoodporność - wysoka
Odporność na wyleganie - dobra
Odporność na porastanie ziarna w kłosie - dobra
Ilość glutenu mokrego - dobra
Zawartość białka - wysoka
MTZ - wysoka
Wysokość roślin - 97 cm
Termin dojrzałości pełnej - wczesny
Termin kłoszenia - wczesny
Główne zalety Bataji to:
Bardzo wysoki poziom plonowania
Niskie wymaganie glebowe (wysokie zdolności adaptacyjne)
Wysokie parametry jakościowe, grupa A
Dobra odporność na wyleganie
Bardzo dobra zimotrwałość
Ładne grube ziarno
Bardzo dobra zdolność krzewienia
Wysoka MTZ