Pszenica zw. ozima Bataja, st. kwal. C/1, a'500

Pszenica zw. ozima Bataja, st. kwal. C/1, a'500
PL204/07/9802/10, świadectwo nr 04/320R/22/02, informacja nr 04/168R/23/02
zapr. Kinto Plus + nawóz donasienny Danko Vigor

1 359,75 zł
Brutto
Dostępność: Ostatnie sztuki w magazynie ilość:

Pszenica zw. ozima Bataja, st. kwal. C/1, a'500
PL204/07/9802/10, świadectwo nr 04/320R/22/02, informacja nr 04/168R/23/02
zapr. Kinto Plus + nawóz donasienny Danko Vigor

Zaprezentujemy Państwu odmianę pszenicy ozimej Bataja, zarejestrowaną w 2019 roku. Jest to wyjątkowa odmiana, która doskonale sprawdza się na glebach o charakterze mozaikowatym, zajmując miejsce numer 1 w swojej kategorii.

Bataja wyróżnia się przede wszystkim wysokim poziomem plenności oraz niezwykle niskimi wymaganiami glebowymi. Jest efektywna na glebach klasy IIIa do IVb. Jej znakomite parametry ziarna umożliwiają przypisanie jej do grupy A.

Co sprawia, że Bataja jest wyjątkowa? Przede wszystkim bardzo wczesny termin kłoszenia i dojrzewania, a także wysoka odporność na choroby. Odmiana ta radzi sobie doskonale z takimi plagami jak mączniak prawdziwy, rdza żółta i DTR. Jednak jednym z jej najważniejszych atutów jest bardzo dobra zimotrwałość.

Bataja charakteryzuje się również pięknym i grubym ziarnem o masie 45-50 g (na poziomie pszenicy arkadia) oraz średnią wysokością rośliny.

UWAGA: W skrajnych przypadkach, preparaty chwastobójcze zawierające chlorotoluron mogą uszkodzić rośliny. Należy zachować ostrożność.

Odporność na choroby to kolejna mocna strona Bataji:

Brunatna plamistość liści - dobra

Choroby podstawy źdźbła - dobra

Fuzarioza kłosów - wysoka

Septorioza plew - dobra

Septorioza liści - niska

Rdza żółta - wysoka

Rdza brunatna - średnia

Mączniak prawdziwy - wysoka

Zalecana norma wysiewu wynosi od 300 do 350 ziaren kiełkujących na 1 m2, co przekłada się na około 160-180 kg/ha.

Oto główne cechy odmiany Bataja:

Mrozoodporność - wysoka

Odporność na wyleganie - dobra

Odporność na porastanie ziarna w kłosie - dobra

Ilość glutenu mokrego - dobra

Zawartość białka - wysoka

MTZ - wysoka

Wysokość roślin - 97 cm

Termin dojrzałości pełnej - wczesny

Termin kłoszenia - wczesny

Główne zalety Bataji to:

Bardzo wysoki poziom plonowania

Niskie wymaganie glebowe (wysokie zdolności adaptacyjne)

Wysokie parametry jakościowe, grupa A

Dobra odporność na wyleganie

Bardzo dobra zimotrwałość

Ładne grube ziarno

Bardzo dobra zdolność krzewienia

Wysoka MTZ

1 Przedmiot

Specyficzne kody